U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

NDR (2018)

Binnen het kader van zijn minor aan de Koningstheateracademie in 's-Hertogenbosch maakte Tom een eerste versie van een cabaretprogramma over de verantwoordelijkheid die we hebben om de wereld een betere plaats te maken.

Maar ook de verantwoordelijkheid voor je eigen geluk, voor je eigen milieu, voor anderen, voor je eigen geldzaken, voor je eigen succes, voor het beeld wat mensen van je hebben en dat je alles wat je doet altijd om één bepaalde reden wel fout doet.

Tony's Chocolonely is bijvoorbeeld een prachtig initiatief, maar omdat ze nog niet voor 100% kunnen garanderen dat hun reep slaafvrij is, is het dan niet veel beter om helemaal geen chocolade te kopen? Of moeten we ons geen zorgen maken over slavernij, en ervan uitgaan dat de overheid dat  oplost? Maar wat lost de overheid eigenlijk voor ons op? Als we kassa, de keuringsdienst van waarde of een willekeurige Netflixdocumentaire kijken, dan moeten we misschien wel een stuk kritischer zijn tegenover de overheid.

De druk om het goed te doen is enorm hoog, maar waarom is er niet gewoon iemand die ons verteld wat goed is? Wat we moeten doen? Dat we een stukje verantwoordelijkheid uit handen kunnen geven? Dat we tenminste weer iemand anders de schuld mogen geven van ons eigen ongeluk...